Uitleg over Zweetwerk

Zo even wat uitleg over zweetwerk. Wat is het en waarom is het nodig?

Zweetwerk is het met een jachthond nazoeken van aangereden of niet dodelijk geschoten grof wild. Als grof wild worden gezien: Ree, Damhert, Edelhert, Moeflon en Everzwijn/Wildzwijn. Zweet is weer een verzamelnaam voor bloed, zweet, geur van angst en pootafdrukken (geur van vertrapt gras en andere begroeiing).
Er zijn specifieke rassen, zoals de Beierse Bergzweethond, maar vooral Teckels worden ingezet. En Labradors ook af en toe, maar die zijn vooral gefokt en bekend van het apporteren. Ook al vindt onze Saer het speuren veel leuker, vandaar dus dat we zweetwerktraining met Saer zijn gaan doen.

Het zweetwerk is nodig omdat er jaarlijks meer dan 6000 stuks grofwild sneuvelen in het verkeer (cijfers van Stichting Zweethonden Nederland). Mocht het je overkomen dat je wild aanrijdt, dan ben je wettelijk verplicht dit te melden. Bel hiervoor met 0900-8844 ook als het dier wegvlucht. Zie voor meer info de site van Stichting Wildaanrijdingen Nederland

En omdat niet elk schot van een jager zijn doel dodelijk treft. Jagers zijn dan verplicht om een nazoek te doen om het aangeschoten dier uit zijn lijden te verlossen. De Jagersvereniging draagt dit ook uit aan haar leden en het hoort bij het weidelijk jagen.

Zelf ben ik geen jager, maar een voorjager. Zo noem je iemand die zijn hond voorjaagt, maar geen geweer heeft. Dus je zet je hond in tijdens een natuur nazoek, zweetwerkproef, apporteerwedstrijden, enz.